Čir na želucu (gastrički ili duodenalni)

11. 10. 2012
Čir na želucu (gastrički ili duodenalni)

I gastrički i duodenalni čir može nastati pored uobičajenih nutricionističkih i metaboličkih uzroka i zbog jakih živčanih i mentalnih stresova. Stoga prije nutritivnih ili drugih postupaka treba ukloniti ili makar ustanoviti psihološke uzroke. Osobe sa “sklonošću” prema peptičkome čiru trebaju izbjegavati sve situacije koje dovode do mentalnog stresa i produljenog živčanog naprezanja i razdraženosti. Potpun odmor i opuštanje od svih postojećih problema i briga gotovo je imperativ.

Prehrambeni pristup

Sve što može iritirati mukoznu membranu želuca i duodenuma mora se odstraniti iz prehrane. Obroci moraju biti mali i česti, po mogućnosti 6 do 8 puta dnevno. Hrana se mora žvakati izuzetno dobro, 40 puta svaki zalogaj. Važno je da je hrana dobro natopljena slinom. Ukoliko oboljeli ne može dobro žvakati hranu, hranu treba pretvoriti u tekući oblik ili u pire, te je tada žvakati kao da je cjelovita.

Kod akutnih stanja aktivnoga čira treba na početku liječenja izbjegavati neljuštene žitarice. Dobro kuhano proso s mlijekom najbolje je na početku tretmana uzimati u malim količinama. Također je blagotvorna kuhana bijela riža. Bademovo mlijeko pripremljeno od blanširanih badema je veoma korisno, s obzirom da veže višak kiseline u želucu i snabdijeva organizam proteinima visoke kakvoće. Dobro se podnosi i svježe kozije mlijeko zagrijano do tjelesne temperature. Svježe kozje mlijeko u stvari pomaže liječenju čira na želucu; kisela mlijeka poput jogurta ili kefira također su djelotvorna. Pivski kvasac miješan sa kiselim mlijekom može se uzeti između obroka.

Svježe voće i povrće treba izbjegavati nekoliko tjedana jer mnoga od njih naročito iritiraju. Dobro se podnose krumpir, tikve, avokado, svježe banane. Sve kiselo voće treba izbjegavati, a naročito agrume. Slatko se voće može umjereno jesti.

Sva se pržena hrana mora eliminirati. Dokazano je da zagrijana biljna ulja mogu biti činitelj koji pridonosi razvitku čira.

Sljedeće treba strogo izbjegavati: duhan, alkohol, crnu kavu, čaj, čokoladu i sve jake začine poput bijelog i crnog papra, senfa, octa, itd. Svi su oni poznati kao uzročnici povećanja probavnih sokova koji iritiraju omotač želuca. Valja izbjegavati i bijeli šećer, te gazirana pića. Izbjegavajte hranu i pića koja su previše topla ili hladna. Sva se pića trebaju konzumirati na sobnoj ili tjelesnoj temperaturi.

Tretman

Čir na dvanaesniku
1. Najdjelotvorniji tretman za liječenje duodenalnog čira su: svježe pripremljen sok od svježeg zelja (pola čaše nekoliko puta tokom dana). Ukoliko bolesnik ne može podnijeti okus soka od zelja, koji je prilično jedak, može se miješati 50:50 sa sokom od mrkve ili celera. Svježi sok od krumpira također je odličan za duodenalni čir.

Čir na želucu
Svježe pripremljen sok od krumpira, po mogućnosti sa malim dodatkom zelja (pola čaše popiti nekoliko puta dnevno na prazan želudac).

Opaska

Sok zelja, kao i krumpira mora biti svježe pripremljen i odmah ga popijte. Čak i poslije jedne minute, ljekovitost značajno opada. Oba soka sadrže ljekovite sastojke koji se skladištenjem gube zbog brze oksidacije.
2. Jaki čaj pripremljen od korijena gaveza i lišća, uzeti nekoliko puta dnevno na prazan želudac (topline tjelesne temperature) – također veoma djelotvoran tretman za obje vrste čira.
3. U krajnjem slučaju, može se uzeti veća količina vode da se ublaži bol od čira.

Za određivanje je li čir gastrički ili duodenalni od pomoći mogu biti sljedeći simptomatični znakovi: gastrički čir uzrokuje bol nakon obroka, dok duodenalni uzrokuje bol prije ili za vrijeme obroka.
Imajte na umu da se potpuno gladovanje, čak i gladovanje uz sokove ne preporučuje za čir na želucu.

Osim gore navedenih tretmana, preporučujem i tretmane bioenergijom. Bioenergija pomaže kod podizanja imuniteta, ali i kod smirivanja napetosti, nervoze i stresa koji često mogu uzrokovati smetnje probavnoga trakta.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku