Dojenje: češnjak i majčino mlijeko

20. 10. 2012
Dojenje: češnjak i majčino mlijeko

Majke, ukoliko želite potaknuti dojenčetov apetit, pojedite malo češnjaka jedan sat prije dojenja. Da, možda je neobično, ali češnjakov snažan okus i miris u majčinom mlijeku potiče dijete da popije više mlijeka. Ova zanimljiva činjenica je rezultat istraživanja provedenog u filadelfijskom Centru za kemijska osjetila Monnel, Philadelphia.
Kako bi provjerili točnost ove pretpostavke, znanstvenici su prilikom istraživanja jednoj polovici dojilja dali kapsulu češnjaka, dok je druga polovica žena dobila neaktivnu kapsulu.
Kapljica mlijeka uzeta kao uzorak od dojilja koje su pojele češnjak odisala je jakim mirisom. Međutim, bebama se to svidjelo. Kada je mlijeko mirisalo na češnjak, bebe su ostajale duže na prsima, više su sisale i općenito su popile više mlijeka.
Za razliku od toga, gutljaj alkohola prije dojenja način je pomoću kojeg možete odvratiti bebu da siše više mlijeka. To se kosi s narodnim vjerovanjem da malo piva, vina ili žestokog pića prije dojenja pospješuje stvaranje mlijeka i poboljšava djetetov apetit. Naprotiv, djeca majki koje su popile sok od naranče pomiješan s alkoholom, popila su znatno manje mlijeka.
Znanstvenici smatraju da jaki okusi uglavnom potiču dojenčetov apetit, dok u slučaju alkohola dolazi do smanjenja apetita, slabljenja djetetove sposobnosti sisanja ili stvaranja manje količine mlijeka.

Tekst je preuzet iz knjige Jean Carper, Hrana čudesni lijek

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku