Kako napraviti mast od nevena

14. 11. 2012
Kako napraviti mast od nevena

Iz cvjetova nevena možete bez mnogo truda dobiti ljekovitu mast kojom ćete uspješno liječiti oboljenja kože i rane.
Neven, poznat još pod latinskim imenom kalendula, uzgaja se u europskim vrtovima od 12. stoljeća. Ova ljekovita biljka podrijetlom je iz Egipta. Isplati se zasaditi je među ljetno cvijeće i zbog dekorativnog ugođaja. Podjednako će lijepo cvasti i kao lončanice. Nekada je pogled na neven zamjenjivao vremensku prognozu: ako su cvjetovi biljke bili otvoreni oko 7 sati, proricalo se lijepo vrijeme za cijeli dan, ali ako su bili zatvoreni, prognoziralo se kišu. Njegovim ljekovitim sastojcima koristili su se i stari Rimljani. Hildegard von Bingen, poznata opatica i travarka preporučivala ju je posebice za uklanjanje probavnih smetnji. Biljku možete primijeniti izvana i iznutra. Danas se najčešće koristi za zacjeljenje rana, u slučajevima uganuća, ali i za ublažavanje težih menstrualnih tegoba. Mast od nevena, koja se koristi za liječenje ili u kozmetici, možete na jednostavan način sami pripraviti. Sušene dijelove biljke nije uvijek moguće nabaviti. Stoga se isplati biljku zasaditi. Morate samo pripaziti da ubirete žute cvjetove.

  • Uzmite 50 g suhih cvjetova nevena, prelijte ih s 1/2l maslinova ulja ili ulja od kikirikija, potom dobro zatvorite u staklenku i držite 2 do 3 tjedna na toplom mjestu.
  • Ulje cvjetova pretočite u lonac, zagrijte i skinite s vatre prije nego što prokuha. Dodajte 40 g maslaca od kakaa i 40 g pčelinjeg voska.
  • Kada se sve otopi, skinite s vatre i sadržaj dobro promiješajte. Tekućinu rashladite i dok se još nije počela stezati, prelijte je u manje, tamnije staklenke.

Izvor: Grossmutters Hausmittel neu entdeckt

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku