Kako se riješiti hrkanja

29. 09. 2013
Kako se riješiti hrkanja

Hrkanje je vrlo ozbiljan problem koji pogađa i žene i muškarce. Nažalost, taj se problem vrlo često ne shvaća dovoljno ozbiljno. Ako se ne liječi može izazvati velike zdravstvene probleme. Hrkanje dovodi do apneje, odnosno nedostatka kisika uslijed blokade dišnih puteva mekim tkivom (meko nepce) u našim ustima. Takvo dugotrajno stanje može dovesti do moždanog udara ili raznih srčanih oboljenja. Ne manje važno (možda i najvažnije) je spomenuti i umor koji “hrkače” prati po cijele dane i godine, utječući tako na njihov profesionalni i privatni svijet. Osim umora, javlja se i nervoza i osjećaj da ne vladate u potpunosti svojim životom. Partneri “hrkača” pogođeni su ovim problemom u istoj mjeri kao i oni sami – niti oni nemaju miran san – u stvari nemaju nikakav san.

Postoji puno proizvoda koji obećavaju prestanak hrkanja. Reklamiraju se razni jastuci, sprejevi, “štipaljke” za nos, nekakvi ruksaci koji se noću drže na leđima… Također pred malo (to je i razlog zašto ovo pišem) sam naišao na rješenje pomoću nagrizne udlage koja se noću drži u ustima, a radi na principu da nam donju čeljust malo gura naprijed, te se tako proširuje prostor kojim zrak treba prolaziti (nisam spomenuo, ali i ja sam jedan od onih koji pate od problema sa hrkanjem). To mi se učinilo vrlo logičnim, te sam na Internetu potražio gdje takvu udlagu mogu kupiti u Hrvatskoj. Našao sam više stomatoloških ordinacija koje tu udlagu proizvode i prodaju, međutim, cijena je nemalih 3.000 kuna. Kako nisam želio davati te novce za nešto za što ne znam hoće li mi pomoći, odlučio sam se na pretragu Amazona i E-baya. Tamo sam našao dosta sličnih proizvoda koji navodno rješavaju hrkanje. Cijena im je nešto niža od 100 kuna (sa dostavom). Dakle, trideset puta manje nego ove “naše”. Odlučio sam se na jednu koja se inventivno zove “Stop snoring solution” (pod time ju imenom možete pronaći na Internetu).

Nakon što je udlaga stigla, trebalo mi je par dana da se naviknem i gle čuda, više ne hrčem, a supruga napokon mirno spava. Naravno, ne želim reklamirati ovu posebnu marku, jer vjerujem da su i ostale jednako funkcionalne (možda neke i bolje što se tiče ugodnosti, odnosno bržeg navikavanja na nošenje nečeg u ustima tijekom noći). Ja sam samo na ovu prvu naletio.

Trebam spomenuti i da nepušenje, ne konzumiranje alkohola pred spavanje, te smanjenje tjelesne težine izuzetno doprinose kvaliteti sna. Koji put samo reguliranjem ovih triju stvari možete riješiti problem.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku