Kronični umor – uzrok prehrana?

10. 11. 2012
Kronični umor – uzrok prehrana?

Ako vi ili neki vaš poznanik patite od kroničnog umora za koji je možda postavljena dijagnoza da se radi o sindromu kroničnog umora, a možda i ne, imajte na umu da sve te smetnje mogu biti posljedica zakašnjele alergije na hranu. Stanje poznato pod imenom sindrom kroničnog umora teško je liječiti, a obilježavaju ga izrazit umor i potištenost, koji često dovode do malaksalosti. Međutim, dr. Talal Nsouli, alergolog i izvanredni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta Georgetown ustanovio je da su alergije na hranu uzrok kroničnog umora u slučaju 60% pacijenata koji dolaze u njegovu kliniku zbog tog problema. “To je gotovo nevjerojatno”, kaže on. “Kada počnu izbjegavati namirnice koje im smetaju, potpuno se oporave.”
Tri najčešća krivca odgovorna za kronični umor su, tvrdi dr. Nsouli, pšenica, mlijeko i kukuruz.
Ukoliko se alergija na hranu potvrdi testovima na koži i/ili uobičajenom krvnom pretragom poznatom pod imenom RAST (radioimunološki test za dokazivanje alergije), pacijenti dr. Nsoulija su zamoljeni da tri tjedna izbjegavaju hranu za koju se sumnja da izaziva alergiju. Dođe li do poboljšanja, pacijent se tada podvrgne “izazovu hrane” (food challenge), tj. ponovo pojede sumnjivu namirnicu kako bi se vidjelo vraćaju li se simptomi nakon nekoliko dana. Ukoliko do toga dođe, to je dovoljan dokaz da je greška u hrani.
Postoji slučaj osamnaestogodišnje djevojke kojoj je bila postavljena dijagnoza da se radi o sindromu kroničnog umora. Djevojka je bila pod psihijatrijskom paskom i zbog teške depresije uzimala antidepresive. Ispostavilo se da je alergična na pšenicu. “Bila je podvrgnuta dijeti bez pšenice i nakon tri tjedna simptomi su počeli nestajati. Prestala je odlaziti psihijatru i uzimati antidepresive i sada je dobro”, kaže dr. Nsouli. Budući da djelići hrane mogu kružiti organizmom dulje vrijeme, obično je potrebno tri do četiri tjedna prije očekivanog poboljšanja, ističe dr. Nsouli.

Kronični umor se vrlo uspješno tretira bioenergijom. U svakom slučaju, bioenergija je jedan od prvih izbora u liječenju (kroničnog) umora.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku