Leđenje i/ili grijanje bolnih stanja mišića i zglobova?

07. 05. 2022
Leđenje i/ili grijanje bolnih stanja mišića i zglobova?

Gotovo svatko od nas će u nekom trenutku svoga života napregnuti ili iziritirati neki mišić ili zglob na svome tijelu. Nastala bol i neugoda može imati velik utjecaj na svakodnevni život. Je li bolje lediti ili grijati bolno mjesto da biste ublažili tu bol?

ŠTO JE UPALA?

Upala i bol prirodna su reakcija tijela na ozljedu. Koliko god boli, natečeno i upaljeno tkivo sadrži komponente zacjeljivanja koje vaše tijelo koristi da se „popravi“ nakon ozljede. Kada je neko područje na vašem tijelu upaljeno, tekućina i/ili iritacija uzrokuju pritisak u tom području. Taj pritisak uzrokuje bol. Dobar primjer je uganuće gležnja. Gležanj , kada je uganut, otiče jer tijelo razvija upalni proces (pokušavajući se samoiscijeliti) i time povećava količinu tekućine u ozlijeđenom području. Upala također može biti posljedica iritacije u dijelu tkiva, kao što je npr. zanoktica. Ovisno o prirodi i težini ozljede, u ortopediji se upala liječi protuupalnim lijekovima, elevacijom ozljede (podizanjem ozlijeđenog mjesta), masažom, injekcijama kortizona, kompresijom i mirovanjem.

POGORŠAVA LI GRIJANJE UPALU?

U većini slučajeva leđenje (krioterapija) je za liječenje boli i upale učinkovitije nego grijanje (termoterapija). Iako je grijanje u početku toplo i ugodno, leđenje ipak dugoročno pomaže smanjiti bol i upalu.

O PRIMJENI LEĐENJA

Leđenje sužava krvne žile. Sužavanje krvnih žila sprječava tijelo da dopusti upalu u području koje ledimo. Toplina širi krvne žile, dopuštajući razvijanje upalnog procesa na ozlijeđenom ili bolnom području. Kao opće pravilo, leđenje treba koristiti ako ste nedavno ozlijedili neko područje ili ste imali neku operaciju ili zahvat.

Medicinske studije slažu se da je 20 minuta leđenja najučinkovitije. Bolno područje biste trebali lediti hladnim oblogom ili paketom leda kojem je temperatura približna onoj kocke leda koja se topi. Neki ljudi imaju razvijena alergije na hladnoću zbog kojih led može izazvati „opekotine“ na koži. Ukoliko pripadate toj skupini, najbolje je staviti tanak ručnik ili neku drugu tkaninu između leda i kože kako biste izbjegli oštećenja kože. Više od 20 minuta leđenja može uzrokovati reaktivnu vazodilataciju ili proširenje žila dok tijelo pokušava osigurati da tkiva dobiju potrebnu opskrbu krvlju.

Studije su također pokazale da je potrebno 30 do 40 minuta između sesija leđenja kako bi se spriječila ova reakcija. Preporučeno vrijeme za leđenje je 20 minuta i najmanje 30 minuta pauze. Iako mnogi članci i studije kažu da se grijanje treba koristiti za ozljede i bolna stanja koja traju dulje od šest tjedana, to nije nužno slučaj. Na primjer, za stanja kao što su kronični tendonitis i osteoartritis, tijelo misli da može iscijeliti istrošeno ili ozlijeđeno područje, te nastavlja kontinuirano prolaziti kroz ciklus pojačane upale iako se ne može samo iscijeliti. Leđenje od 20 minuta nekoliko puta dnevno može djelovati jednako dobro, ako ne i bolje od oralnih lijekova i injekcija. Kontroliranjem upale simptomi se često povlače ili poboljšavaju, a bol se smanjuje.

O PRIMJENI GRIJANJA

Grijanje također ima svoju ulogu. Grijanje najbolje djeluje na veće mišićne skupine. Na primjer, toplina pomaže ublažiti grčeve mišića leđa – sve dok grčevi nisu uzrokovani novim padom ili ozljedom. Topli oblozi najbolje djeluju kada se koriste 15 minuta u komadu, a onda se napravi pauza od minimalno 30 minuta.

TREBA UPAMTITI:

Ako je došlo do ozljede bilo kojeg dijela tijela, do tri dana nakon ozljede prednost se daje leđenju – 20 minuta u komadu i 30 do 40 minuta pauze. Bol u leđima, vratu i velikim mišićnim skupinama kao što su kvadricepsi, zadnje lože i listovi dobro će reagirati na toplinu nakon tri dana od ozljede. Koristite leđenje za bolove u zglobovima koljena, laktova, ramena, ručnog zgloba, skočnog zgloba

LEĐENJE ILI GRIJANJE – ŠTO TREBATE KORISTITI I KADA?

Neka terapija bude lokalna! Nemojte lediti ili grijati velika područja tijela, ako je u fokusu samo jedan zglob ili dio tijela. Na primjer, ledena kupka za cijelo tijelo ne smije se koristiti za liječenje uganuća gležnja. Tijelo ne može izdržati vazodilataciju ili smanjenje protoka krvi na tako velikom području. Ovakav tretman neće pomoći ozlijeđenom dijelu tijela, stoga nemojte gubiti vrijeme u hladnoj kupki.

LEĐENJE I GRIJANJE

Kao napredniji tretman, koristite i leđenje i grijanje. Da biste postigli zadovoljavajuće terapijske rezultate, morate to učiniti na vrlo specifičan način. Ključno je da se ledi 20 minuta, uzrokujući sužavanje krvnih žila, a zatim zagrijava 15 minuta, uzrokujući širenje krvnih žila. To djeluje kao mehanizam za pumpanje upale, gurajući ju dalje od ozlijeđenog i bolnog područja. Najvažnije je da završite ciklus leđenjem (osim ako ne liječite npr. kronični grč u leđima). Završetkom terapije sa leđenjem krvne žile će se suziti i spriječit će upalu da ponovno uđe u bolno područje.

Grijanje i leđenje mogu se koristiti na svim ozljedama ili bolnim dijelovima tijela u bilo kojem trenutku i mogu pružiti značajno olakšanje boli. Led definitivno nije tako ugodan kao toplina i led će ponekad boljeti ili peći prvih pet do sedam minuta 20-minutne sesije, ali ako se koristi na odgovarajući način, može uvelike pomoći kod većine mišićno – koštanih bolova.

Bioenergija je izvrstan izbor za tretiranje takvih stanja, pošto bioenergetski tretmani u kombinaciji sa leđenjem / grijanjem, te primjenom kinesio traka (kinesio taping) i terapijom Theragun Pro, najnaprednijim svjetskim masažnim pištoljem daju najbolje rezultate kod raznih sportskih ozljeda ili bolnih zglobova čiji je uzrok neki tip artritisa, gihta, ili nekog drugog bolnog stanja.

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku