17. 09. 2015

Lugolova otopina

Lugolova otopina

Lugolova otopina

(Jean Guillaume Auguste Lugol , 18.8.1786. – 16.9.1851.) se sastoji od 5% joda i 10% kalijevog jodida . To je antiseptik s jakim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim djelovanjem. Službena medicina ga sada preporučuje prvenstveno za vanjsku upotrebu, a  samo u izuzetnim slučajevima za akutno liječenje nekih endokrinih bolesti. U povijesti medicine Lugolovom otopinom su se liječile mnoge bolesti – ljekari su ju koristili više od 150 godina. Lugol je, naravno, vrlo jeftin i ne da se patentirati, a možda je to još jedan razlog za ograničavanje njegove upotrebe od strane farmacije. Nedostatak joda u tijelu danas je globalni problem. Razlog je neprimjereno iskorištavanje zemljišta i osiromašivanje tla, kao i zagađenje, jer  tijelo koje sadrži mnogo toksina ne može apsorbirati i iskoristiti dovoljnu količinu joda.

Koliko je joda potrebno tijelu?

Neke studije su pokazale da ljudsko tijelo akumulira i do 1500 mg joda. Prosječna štitnjača sadrži oko 9 miligrama joda, ali s dodacima joda štitnjača može zadržati do 50 miligrama joda.

Dakle štitnjača treba oko 6 miligrama joda dnevno da funkcionira normalno. Tkivo dojke zahtijeva oko 5 mg dnevno za održavanje zdravlja i dojke. Visoke žene i žene s velikim grudima imaju veću potrebu za jodom, muškarci imaju manje. Druga tkiva, kao što su timus, nadbubrežne žljezde, jajnici, hipofiza i epifiza zahtijevaju oko 2 mg joda dnevno.

Japanci konzumiraju prosječno 13,8 miligrama joda dnevno, dok prosječni Amerikanac troši samo 138 mikrograma joda dnevno. Istovremeno Amerikanci imaju najveći postotak raka dojke u svijetu, a Japanci najniži. Isto tako, očekivano trajanja života u SAD-u je 77,85 godina,a  81,25 godina u Japanu.

Više o ljekovitim učincima joda i Lugolovoj otopini

Jod je neophodan za zdravlje prostate, dojke, jajnika, a posebno žljezde štitnjače. Nedostatak dovodi do povećanog rizika od raka štitnjače, a kod žena u dojke. Kapljica Lugol joda dnevno (razrijeđena u vodi ili soku), prema izjavama nekih liječnika eliminira prvu fazu razvoja raka i ubija abnormalne stanice koje cirkuliraju kroz tijelo. Poboljšana apsorpcija joda povezana je s nižom učestalost raka dojke i raka prostate, i obratno. Jod se u malim količinama, dodaje određenim sortama kuhinjske soli, ali iz soli polako ispari. Osim toga, jod se doda u sol, od koje su biološki koristi slabe, tako da tijelo ne apsorbira sve, već samo dio. Japanci konzumiraju dnevno maksimalnu količinu joda i stoga su među najzdravijim nacijama na svijetu. Jod je također odličan antiseptik i uništava bakterije i viruse, koji ne mogu postati otporni na njega. Neki liječnici su izvijestili da je Lugolova otopina učinkovita čak i u liječenju mononukleoze. Jod se koristi za sterilizaciju svih materijala i površina u bolnicama.

Zašto baš Lugolova otopina, a ne samo jod?

Kombinacija joda i kalijevog jodida je najučinkovitija jer jod je sam slabo topljiv u vodi ali se dobro topi kalijevom jodidu, osim toga, neki dijelovi tijela potrebujui  joda i jodid. Npr. štitnjača i koža potrebuju jodid, prostata i dojke općenito jod. Osim toga, ovo rješenje omogućuje bolju apsorpciju obje komponente.

Doziranje Lugolove otopine

Preporučena dnevna doza joda je 13 mg za normalnu funkciju tijela (2 kapi Lugolove otopine). Ako je riječ o bolesti, potrebne su veće doze, u iznosu od 6 do 50 mg, ali pod nadzorom stručnjaka. Uz suplementiranje jodom savjetuje se i unošenje selena, magnezija i omega-3 masnih kiselina.

Kako ćete znati nedostaje li vam joda u organizmu?

Uzmite čisti jod (za dezinfekciju rana) i na mekom (unutrašnjem dijelu nadlaktice ili potkoljenice namažite jodom na koži površinu od cca 15 x 20cm. Ukoliko kroz 24h mrlja od joda nestane sa vaše kože, to znači da vam nedostaje joda.

Gdje kupiti Lugolovu otopinu?

Lugolovu otopinu možete kupiti kod mnogih naših i inozemnih prodavača na internetu, ali moj savjet je da zamolite magistru u apoteci da vam ju sama spravi. Proći ćete višestruko jeftinije, a biti ćete sigurni da ste kupili pravu stvar.

Koje sve bolesti i poremećaje možete tretirati sa Lugolovom otopinom?

ADHD
akne
astma
artritis
ateroskleroza
ciste na jajnicima i neplodnost
dijabetes
glavobolje
hemaroidi
hipertenzija
hipotireoza
mononukleoza
rak
višak kilograma

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Komentari 12

 1. Ivana 05.01.2016, 5:29 pm

  Pozdrav,
  evo pročitah ovaj vaš članak o Lugolovoj otopini i ponukana sam da vam uputim par riječi. Ja sam liječnik, specijalist i strastveno se bavim nutricionizmom i funkcionalnom medicinom. U svom trajnom traženju i trajnom obrazovanju više puta sam nabasala na “jodnu kontroverzu” i moram vam, u najboljoj namjeri, reći da stvari sa jodom nisu baš tako jednostavne kao uzimanje dvije kapi Lugolove otopine na dan. Čak i oni koji to rade, ako rade kako treba, slijede prilično opsežan protokol koji ima nekoliko stadije. A ljudi sa hipotireozom su napose kontroverzna tema jer je hipotireoza u največem broju slučajeva posljedica autoimune bolesti štitnjače, a to je slučaj u kojem, bar na neko vrijeme, treba jod potpuno izbjegavati. U medicinskoj literaturi je jako dobro potkrijepljena ova tvrdnja i zato je pitanje joda jedno od najklizavijih terena u funkcionalnoj medicini. Ponovo kažem, javljam vam se u dobroj namjeri i ne mislim da bi se iscjeljivanjem trebali baviti samo diplomirani liječnici iako je, zvati se onim koji iscjeljuje, zbilja višedimenzionalna i bogobojazna stvar. S obzirom da vidim da se bavite i bioenergijom usuđujem se (iako možda i nerado jer ne znam imam li na to pravo) preporučiti vam da se informirate o životnom putu i djelu S. N: Lazareva.
  Lijepi pozdrav!

 2. franjo 05.01.2016, 7:52 pm

  Puno Vam hvala na Vašem komentaru. Sa velikom većinom se stvari koje ste izrekli slažem. I da, kako treba biti oprezan sa uzimanjem medikamenata, tako treba paziti i na razne druge dodatke prehrani (pa i na biljke u fitoterapiji – gavez koji mi prvi pada na pamet je hepatotoksičan, pa ga sigurno ne bi trebao uzimati onaj tko pati od nekih problema sa jetrom) . Ono što je nekome lijek, drugome će biti otrov.

 3. franjo 05.01.2016, 7:58 pm

  P.S. Rad Lazareva poznajem, a na tome tragu Vam preporučujem knjigu Polje, autorice Lynn Mc Taggert, koja također govori o postojanju kvantnog polja informacija, te spominje istraživanja mnogih vodećih svjetskih fizičara na tu temu.

 4. ivica 28.10.2016, 10:00 pm

  Rekao bih nekoliko stvari iz osobnog iskustva, a vezano je za koristenje joda i hipotireoze.
  Koristim lugolovu otopinu već duže vrijeme (gotovo godinu dana). Prije toga sam koristio eutirox 50 osam godina. Sada se osjećam izvrsno i više od godinu dana ne pijem Eutirox.
  Nisam imao niti jednu nuspojavu vezanu uz korištenje Lugolove otopine. Sada mnogi moji prijatelji i prijateljice koriste redovno otopinu i to u rasponu od 2-10 kapi bez ikakvih nuspojava. Prijateljici Sanji se menstrualni ciklus vratio u normalu i psorijaza se povukla. Ja sam također imao problema s kožom i prištićima kojih se nisam mogao rješiti od puberteta pa do svoje 50 god. Zdravo

 5. Karmen 06.11.2016, 6:58 am

  pozdrav svima ja imam hipotireozu i hasimoto kupila sam lugolovu otopinu zanima me kako dozirati ,dali se doza postepeno diže ili se prate simptomi,ima li kakvih nuspojava ?

 6. franjo 06.11.2016, 9:41 am

  Počeo bih sa dvije kapi dnevno i povećavao sve do 5 kapi.

 7. DANIJELA 19.11.2016, 3:53 pm

  Kupila sam lugolovu otopinu sadrzaj 0,33% of lodine , ph 4,0-4,5, lodine 3,33 g/l, potassium lodide 6,66 g/l, kupila u Njemackoj ali ne znam kako da je pocnem koristiti sa koliko kapi da krenem. Imam problema sa cistama na dojci.

 8. Ana 21.11.2016, 6:50 pm

  Najvažnije je naprije znati koliko je % otopina koju ste kupil. O tome ovisi doziranje i konzumacija.Ako je 5% početi sa 1 kapi,povećati za 1 kap svaka dva,tri dana,jer se mogu pojaviti glavobolje i ostale nuspojave.Tri sata nakon konzumacije piti c vitamin,selen. Kod hiptireoze obavezno kontrolirati tsh

 9. Ines Radman 11.01.2017, 12:48 pm

  tesko je i nije eticno davati savjete kako dozirati i koliko. Mozemo samo djeliti svoja iskustva jer u medicini necete naci odgovore na ta pitanja. Moj suprug je pio Eurothyrox vise od 10 godina. Kad sam nababila Lugolovu otopinu morala sam najprije studirati i razumjeti se u rad stitnjace te ostale funkcije jer kako kaze lijecnica na samom pocetku, to je protokol, nije samo uzimanje joda.
  Posto moj suprug nije imao nikakvog joda u sustavu, poceli smo sa 30 kapi od 2%, no istovremeno polako snizio dozu Eurothyrox i svaki tjedan vadili krv i pratili promjene. Nakon 3 mjeseca sada uzima 15 mg dnevno i samo 25 mg Eurothyrox. Pio je 100mg lijeka prije. Sada, tek sada mozemo rasmisljati o prestanku lijeka ali i dalje pratiti TSH dok nije konsistentno stanje. Ja se bavim Kineskom medicinom i kako kaze lijecnica, treba biti jako oprezan. Bolje je poceti s manje i povecati ali istovremeno morate pratiti nalazima jer rad stitnjace je jako vazan i previse moze biti lose za organizam.

 10. jadranka 07.02.2017, 11:43 am

  je promjenio zivor.dva mjeseca ga pijem.tablete za glavu i zelud

 11. nikola 21.06.2017, 8:41 am

  postovani ovako sto se tice joda nemam blage veze ali znam da u plodu crnog oraha ima dosta ja berem orase za antiparazit terapiju orah se drzi u rakiji ili alkoholu 3 dana i onda se plod baca jod je u plodu pa bi preporucio da naberete orasa dnevno pojedetemozda ne vise od 2 i mislim da bi se rezultati pokazali brzo mozda da se ispita kolicina joda u orahu laboratorijski pa nam onda nebi bio problem za lugolove kapi , orasi ako neko ide da ih razbije i jede malo se teze otvaraju da bi jeli plod ova gospodja koja pravi antiparazitnu terapilu po HULDI CLARK terapija ima odobrenje za prodaju to radi vec oko 5 godina i ima velike uspehe u lecenju vise vrsti karcinoma a i samog izbacivanja parazita kojih imamo svi atoga nismo ni svesni . da ne duljim

 12. Barbara 30.11.2018, 2:26 pm

  Poštovani, imam na novo odkriven diabetes 1 te Hashimoto. Molim vas za informaciju, koliko kapi dnevno je potrebno konzumirati? Imam 25 god. Hvala!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Pratite me na Facebooku