Lugolova otopina

17. 09. 2015
Lugolova otopina

Lugolova otopina

(Jean Guillaume Auguste Lugol , 18.8.1786. – 16.9.1851.) se sastoji od 5% joda i 10% kalijevog jodida . To je antiseptik s jakim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim djelovanjem. Službena medicina ga sada preporučuje prvenstveno za vanjsku upotrebu, a  samo u izuzetnim slučajevima za akutno liječenje nekih endokrinih bolesti. U povijesti medicine Lugolovom otopinom su se liječile mnoge bolesti – ljekari su ju koristili više od 150 godina. Lugol je, naravno, vrlo jeftin i ne da se patentirati, a možda je to još jedan razlog za ograničavanje njegove upotrebe od strane farmacije. Nedostatak joda u tijelu danas je globalni problem. Razlog je neprimjereno iskorištavanje zemljišta i osiromašivanje tla, kao i zagađenje, jer  tijelo koje sadrži mnogo toksina ne može apsorbirati i iskoristiti dovoljnu količinu joda.

Koliko je joda potrebno tijelu?

Neke studije su pokazale da ljudsko tijelo akumulira i do 1500 mg joda. Prosječna štitnjača sadrži oko 9 miligrama joda, ali s dodacima joda štitnjača može zadržati do 50 miligrama joda.

Dakle štitnjača treba oko 6 miligrama joda dnevno da funkcionira normalno. Tkivo dojke zahtijeva oko 5 mg dnevno za održavanje zdravlja i dojke. Visoke žene i žene s velikim grudima imaju veću potrebu za jodom, muškarci imaju manje. Druga tkiva, kao što su timus, nadbubrežne žljezde, jajnici, hipofiza i epifiza zahtijevaju oko 2 mg joda dnevno.

Japanci konzumiraju prosječno 13,8 miligrama joda dnevno, dok prosječni Amerikanac troši samo 138 mikrograma joda dnevno. Istovremeno Amerikanci imaju najveći postotak raka dojke u svijetu, a Japanci najniži. Isto tako, očekivano trajanja života u SAD-u je 77,85 godina,a  81,25 godina u Japanu.

Više o ljekovitim učincima joda i Lugolovoj otopini

Jod je neophodan za zdravlje prostate, dojke, jajnika, a posebno žljezde štitnjače. Nedostatak dovodi do povećanog rizika od raka štitnjače, a kod žena u dojke. Kapljica Lugol joda dnevno (razrijeđena u vodi ili soku), prema izjavama nekih liječnika eliminira prvu fazu razvoja raka i ubija abnormalne stanice koje cirkuliraju kroz tijelo. Poboljšana apsorpcija joda povezana je s nižom učestalost raka dojke i raka prostate, i obratno. Jod se u malim količinama, dodaje određenim sortama kuhinjske soli, ali iz soli polako ispari. Osim toga, jod se doda u sol, od koje su biološki koristi slabe, tako da tijelo ne apsorbira sve, već samo dio. Japanci konzumiraju dnevno maksimalnu količinu joda i stoga su među najzdravijim nacijama na svijetu. Jod je također odličan antiseptik i uništava bakterije i viruse, koji ne mogu postati otporni na njega. Neki liječnici su izvijestili da je Lugolova otopina učinkovita čak i u liječenju mononukleoze. Jod se koristi za sterilizaciju svih materijala i površina u bolnicama.

Zašto baš Lugolova otopina, a ne samo jod?

Kombinacija joda i kalijevog jodida je najučinkovitija jer jod je sam slabo topljiv u vodi ali se dobro topi kalijevom jodidu, osim toga, neki dijelovi tijela potrebujui  joda i jodid. Npr. štitnjača i koža potrebuju jodid, prostata i dojke općenito jod. Osim toga, ovo rješenje omogućuje bolju apsorpciju obje komponente.

Doziranje Lugolove otopine

Preporučena dnevna doza joda je 13 mg za normalnu funkciju tijela (2 kapi Lugolove otopine). Ako je riječ o bolesti, potrebne su veće doze, u iznosu od 6 do 50 mg, ali pod nadzorom stručnjaka. Uz suplementiranje jodom savjetuje se i unošenje selena, magnezija i omega-3 masnih kiselina.

Kako ćete znati nedostaje li vam joda u organizmu?

Uzmite čisti jod (za dezinfekciju rana) i na mekom (unutrašnjem dijelu nadlaktice ili potkoljenice namažite jodom na koži površinu od cca 15 x 20cm. Ukoliko kroz 24h mrlja od joda nestane sa vaše kože, to znači da vam nedostaje joda.

Gdje kupiti Lugolovu otopinu?

Lugolovu otopinu možete kupiti kod mnogih naših i inozemnih prodavača na internetu, ali moj savjet je da zamolite magistru u apoteci da vam ju sama spravi. Proći ćete višestruko jeftinije, a biti ćete sigurni da ste kupili pravu stvar.

Koje sve bolesti i poremećaje možete tretirati sa Lugolovom otopinom?

ADHD
akne
astma
artritis
ateroskleroza
ciste na jajnicima i neplodnost
dijabetes
glavobolje
hemaroidi
hipertenzija
hipotireoza
mononukleoza
rak
višak kilograma

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku