Mišićni test – tijelo nikada ne laže

15. 11. 2012
Mišićni test – tijelo nikada ne laže

U svijetu se već godinama koristi način dijagnostike koji je kod nas gotovo nepoznat, a osniva se na pretpostavci kinezologije da čovjekov um može lagati, ali njegovo tijelo uvijek reagira istinito. To se može provjeriti testom mišića koji ovdje opisujemo.

Prije dvadesetak godina, kada je alternativna medicina kod nas bila gotovo ilegalna, jedna je žena u Sloveniji počela raditi nevjerojatne preglede pomoću kojih je mogla otkriti uzroke raznih bolesti. Kako je naša majka bila bolesna, sestra i ja otišli smo do te iscjeliteljice kako bismo provjerili može li joj pomoći.

Rekla nam je kako bi bilo bolje da smo doveli bolesnicu, no da se ovakav način dijagnostike može napraviti i s nekim bliskim rođakom, djecom ili roditeljima bolesnika. Bez velikih riječi i filozofiranja, objasnila nam je da se radi o principu «…kako tijelo nikad ne laže», te da se takav način dijagnostike već odavno radi u mnogim europskim zemljama.

Zatražila je da moja sestra ispruži ruku i potom joj je počela postavljati neka obična i jednostavna pitanja pa nam se učinilo kao da smo na ispitivanju pomoću detektora laži. Pritom bi svaki put nakon pitanja lagano pritisnula njezinu ruku prema dolje. Poslije nekih pitanja njezina bi se ruka spustila, a ponekad bi ostala ispružena.

Bez sugestije

Na kraju nam je rekla kakvu naša majka ima bolest, zbog čega ju je dobila i kako bismo joj mogli pomoći. Nije nam rekla kakve čudotvorne lijekove treba uzimati, ali bio je to potpuni psihološki profil naše majke i uzroka njezine bolesti, s naputcima kako ćemo ih ukloniti.

Moja sestra je liječnica, a kao promatrača poveo sam i prijatelja koji je također bio liječnik. Kad smo se vraćali kući razgovarali smo o tom nevjerojatnom načinu dijagnosticiranja bolesti, a sestra je potvrdila da nije spuštala ruku zbog sugestije, nego da bi joj se nakon nekog pitanja ruka sama spustila, a drugi put bi ostala uspravna usprkos pritisku.

Godinama nakon toga pokušavao sam kod nas pronaći literaturu o toj tehnici, ali zbog rata i ostalih okolnosti, takvo što nikad nije objavljeno. Tek se posljednjih godina nešto mijenja pa sam se zbog toga obradovao kad sam u nedavno objavljenoj knjizi o «PEAT-u», od Slavinskog, pronašao i tekst o mišićnom testu, načinu dijagnosticiranja koji sam upoznao prije desetak godina, a koji je kod nas gotovo nepoznat.

Iz kineziologije

Osnovni mišićni test prenesen je iz kineziologije u, tako zvane, meridijanske terapije koje su u svijetu danas vrlo popularne. Ali svakodnevno se otkrivaju novi načini testiranja koji ponekad zbunjuju ljude neupućene u ovo područje. No princip je vrlo jednostavan, ovim testom možete ispitati sve što želite, od zdravlja do emocija.

Test se osniva na ideji da postoji izravna veza između naših nesvjesnih mišljenja i emocija te naših mišićnih reakcija. Dakle pomoću reakcije naših mišića mogu se nepogrešivo otkriti naša duboka i ponekad prikrivena vjerovanja, stavovi i osjećaji, jer praktična kineziologija vjeruje da «govor» tijela nikada ne laže.

Postoji nekoliko oblika ovog testa. Osnovni izgleda ovako. Osoba koju ispitujemo, a mi ju u ovom tekstu nazivamo pacijentom, stoji s jednom rukom vodoravno ispruženom u stranu. Onaj koji ispituje stoji nasuprot toj osobi s neutralnim izrazom na licu (niti se smiješi, niti je namršten) i ne smije gledati u njegove oči.

«Ja sam Oliver»

Ispitivač stavlja jednu ruku na zglob pacijentove ispružene ruke, a svoju drugu ruku stavlja na suprotno rame pacijenta kako bi ga uravnotežio. Potom zatraži od pacijenta da kaže određenu tvrdnju ili pomisli na nešto. U isto vrijeme dok pacijent izgovara tu tvrdnju, naglim, ali ne previše jakim pokretom, ispitivač pritisne pacijentovu ruku prema dolje.

Ako je tvrdnja koju je pacijent izgovorio za njega točna, nakon pritiska ispitivača pacijentova će ruka ostati ispružena. Ako je tvrdnja neistinita, ruka će nakon pritiska ispitivača popustiti, odnosno, izgubit će dio svoje mišićne snage. Primjerice, ako netko izgovori «Ja se zovem Ivan», a on se doista tako zove, ruka treba ostati čvrsto ispružena. Ako izjavi: «Ja se zovem Oliver Dragojević», ruka će se slabo oduprijeti pritisku ispitivača, izgubit će dio svoje mišićne snage i malo će se spustiti. Ovo vrijedi za većinu ljudi.

Još su bolji testovi koji se koriste bezličnim tvrdnjama, kao što su, primjerice, «Dva i dva su četiri» ili «Dva i dva su deset», te «Sada je noć» ili «Sada je dan». Kada pacijentova ruka ostane čvrsto ispružena nakon pritiska ispitivača, to znači da je tvrdnja koju je upravo izgovorio potpuno istinita za njega u tom trenutku. Kada se pacijentova ruka malo spusti nakon pritiska ispitivača, to znači da tvrdnja nije istinita. Ali ne mora uvijek značiti da je potpuno lažna, ona može biti djelomično točna, ali ne u potpunosti što se provjerava sljedećim pitanjima.

Probajte sami

Ako želite napraviti ovaj test, prvo isprobajte kako vaša ruka reagira na pritisak kada izgovarate neke nevažne, ali opće poznate tvrdnje. Zapamtite da pritom osoba koja s vama radi test ne smijete gledati u vaše oči. Ako se pokaže da vaša ruka ispravno «odgovara» na neka obična pitanja, nakon toga možete preći i na ozbiljnija pitanja o emocijama, problemima i bolestima.

Nije nužno da jedna osoba testira drugu. Svatko može sam obaviti mišićno testiranje. Takav način testiranja dragocjen je instrument u otkrivanju vjerovanja i stavova kojih niste svjesni. U slijedećem načinu testiranja razlika između DA i NE osjeća se puno jasnije i potpunije. Sastoji se u tome da jednom rukom podignete neki težak predmet dok izgovarate istinitu tvrdnju, te da ga potom podignete dok izgovarate lažnu tvrdnju.

Svojom ispruženom slabijom rukom (kod većine to je lijeva) pokušajte podignuti dio namještaja (teži stolić ili stolac) i pritom izgovorite: «Moje ime je…(izgovorite svoje ime)». Podignut ćete taj predmet relativno lako. Zatim izrečite lažnu tvrdnju: «Moje ime je Petar Petrović» i podići ćete ga vrlo teško.
Subjektivno

Nastavite eksperimentirati podizanjem predmeta tako što ćete izgovarati različite istinite i lažne tvrdnje. Primijetit ćete značajne razlike u ta dva slučaja jer je vrlo lako procijeniti odgovor, odnosno kada je neki predmet teži ili lakši. Kod ovog testa važno je da sve tvrdnje izgovorite glasno!

Treba naglasiti da je ovdje doživljaj istine subjektivan. Kad čovjek kaže lažno ime, on gubi snagu, to jest sposobnost mu se smanjuje od 30 do 70 posto. Ali kad se čovjek identificira s drugom osobom i radi test kao ta druga osoba, on podiže teret s istom lakoćom. To upozorava na vrijednost tako zvanog, zamjenskog procesiranja kod kojeg će neka osoba uspjeti napraviti proces za nekog drugoga, jer je tada on taj drugi i napravit će ga svojim punim kapacitetom!

Ovo je jednostavan način za testiranje koje možete napraviti sami i koje vas neće umoriti. S kažiprstom i palacem ruke napravite krug, kao da pokazujete znak «OK». Ako ste dešnjak, napravite krug s prstima lijeve ruke i obrnuto. Potom s kažiprstom druge ruke zakvačite taj krug i naizmjenično izgovarajte točne i netočne tvrdnje, a u isto vrijeme povlačenjem kažiprsta pokušajte raskinuti spojene prste druge ruke.

Kad budete izgovarali točne tvrdnje, trebat će vam puno više snage da razdvojite dva spojena prsta nego kad izgovorite netočne tvrdnje. Potrebna je praksa s ovim testom dok ne odredite snagu pritiska kojom trebate održavati kontakt između palca i kažiprsta. Kad to jednom utvrdite, ovaj će vam test biti vjeran pokazatelj vaše podsvijesti.

Trljanje

Ovakav test ne vrijedi za sve ljude, tako da neke osobe na ovaj način neće moći otkriti razliku između točne i netočne tvrdnje. Takve osobe neka pokušaju napraviti drugi jednostavan test trljanjem palca i kažiprsta dok glasno izgovaraju neke tvrdnje. Kad izgovore točnu tvrdnju, kod većine ljudi prsti će lagano kliziti jedan uz drugi. Kad izgovore netočnu tvrdnju, prsti će se lijepiti jedan za drugog i trenje će biti mnogo jače.

Kod mnogih osoba ovo je uspješan oblik mišićnog testa. Stavite šaku na ravnu površinu, primjerice na stol. Tada izrecite tvrdnju koja je očito točna i podignite kažiprst od površine stola što više možete. Zatim ga spustite, pa potom izrecite tvrdnju koja je očito lažna. Ponovo podignite kažiprst od podloge što više možete. Ako ovaj oblik testa vrijedi za vas, na negativnu tvrdnju kažiprst će se vidno manje uzdignuti od stola.

Ovo su samo neki primjeri testa mišića koji vam mogu pomoći lakše pronađete odgovore koji su skriveni u vama. Kao i kod svih sličnih alternativnih tehnika i metoda dijagnosticiranja, testu trebate pristupiti dobre volje i bez ikakvih primisli jer će tak tada iz vaše podsvijesti doći pravi odgovori.

Suprotne tvrdnje

Ponekad se ruka može spustiti za vrijeme testa mišića kod dvije suprotne tvrdnje, primjerice, ako netko kaže «Ja hoću riješiti ovaj problem» i «Ja neću riješiti ovaj problem». To može značiti dvije stvari:

  • Energetsko polje osobe nije u stanju zadržati energiju unutar sebe, tako da ona stalno «curi» van, kao voda iz probušene posude.
  • Osoba nesvjesno odbija spoznati nešto iz područja za koje je postavila pitanje.

Da biste provjerili o čemu se radi, neka ispitanik kaže, primjerice, «Ne želim doznati odgovor na ovo pitanje».

Ako je odgovor pozitivan, dakle ako se ruka ispitanika prilikom te tvrdnje ne spusti, ova osoba nemože dalje napredovati u tom području dok ne uklonite odbojnost prema tom problemu. Kad se to dogodi, ponovite test i vjerojatno ćete dobiti različite reakcije na proturječne tvrdnje.

Polarizacija

Ovi testovi daju sasvim određene i predvidive rezultate ako je osoba normalno polarizirana. No ako je kod nje došlo do okretanja polarizacije, tako da je ona neprijateljski motivirana, to će se vidjeti na reakciji njezine ruke prilikom ispitivanja koje neće biti uobičajeno ili očekivano.

Ako je osoba dobro polarizirana, ovo su slučajevi kad će ruka kod mišićnog testa nakon istog pitanja prvo ostati ispružena, a potom će se spustiti:

  • Neka osoba dvaput postavi isto pitanje ili kaže istu tvrdnju, a da pritom ispitivač napravi mišićni test tako da prvi put ima na licu osmjeh, a potom se namršti.
  • Zatim napravite test tako da osoba drži drugu ruku nekoliko centimetara iznad svoje glave s dlanom okrenutim prema dolje (prema glavi), a potom kod ponovljenog pitanja neka dlan okrene prema gore (od glave), a nadlanicu prema dolje.

Prekrižene noge, žene…

Ako želite napraviti ispravan test mišića, trebate znati što sve pritom može utjecati na ispitanika. Ovo su neki primjeri:

  • Testirajte osobu koja sjedi prekriženih nogu. Ruka će joj ostati ispružena ako je to njezin uobičajen način na koji križa noge. Zatim neka ih prekriži na obratan način – ona koja je bila dolje, neka dođe gore – i mišići će izgubit snagu, a ruka će se spustiti.
  • Neka muškarcu kojeg testirate priđe ženska osoba na malu udaljenost (40 – 50 centimetara) i neka samo gleda u njega. Ruka će mu biti snažna i neće se spustiti. Neka mu potom ova žena okrene leđa i ostane na istoj udaljenosti pa će mu se kod testa ruka spustiti.
  • Testirajte nekoj osobi ruku na uobičajen način, a zatim neka prilikom testa stavi prst druge ruke u bijeli, rafinirani šećer ili u kuhinjsku sol. Ruka će oslabiti i spustiti se na pritisak. Također, većina ispitanika imat će slabiju ruku ako stave komadić čokolade u usta.

Aura

Koji je efekt presijecanja energetskih puteva u auri pokazat će vam slijedeći pokus. Neka ispitanik ispruži ruku na način uobičajen za testiranje. Otvorenom šakom, kao da hoćete zadati karate udarac, napravite nekoliko brzih pokreta oko sredine njegove ruke, a da ga pritom ne dodirnete svojom rukom. Tada mu testirajte ruku i ona će odmah «pasti», kao da ste mu presjekli živce ili mišiće.

Mišićni test koji ne umara

Katkad je potrebno obaviti veći broj mišićnih testova. Takvo testiranje zamara. Da biste to izbjegli, možete se koristiti slijedećim načinom mišićnog testiranja kod kojeg osoba ne mora dulje vrijeme držati ruku pod pravim kutom u odnosu na tijelo. Evo kako se to radi:

  • Neka osoba stoji uspravno, držeći ruke ispred sebe, s dlanovima okrenutim prema dolje, razmaknutim 10 do 15 centimetara i oko 30 centimetara odmaknutim od tijela.
  • Kad ispitanik izgovori neku od tvrdnji, pritisnite na njegove zglobove. Ako je tvrdnja točna, ruke će stajati čvrsto, a ako nije, članci će popustiti i ruke će se spustiti. Ni pri ovom testu ruke ispitanika ne smijete pritiskati svom težinom. Pritisak treba biti stalan, ali lagan.

Izvor: http://www.altertv.org/tv/index.php/component/k2/item/323-misicni-test

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku