Namirnice koje umanjuju želju za cigaretama

19. 10. 2012
Namirnice koje umanjuju želju za cigaretama

Ukoliko se pokušavate odviknuti od pušenja, postoje neke namirnice koje umanjuju želju za nikotinom koji vas je zarobio svojim ovisničkim djelovanjem.

Pokušajte sa zobi

Da, zob kakvu nalazimo u zobenoj kaši ili zobenim mekinjama, može vam pomoći da ugušite potrebu za nikotinom i riješite se pušačke navike. Kuhana zob dugo se koristi u Indiji kao ajurvedski način liječenja ovisnosti o opijumu. Zatim je netko primijetio da su osobe koje su se izliječile ovisnosti o opijumu izgubile interes i za cigarete. To je potaklo znanstvenika C. L. Ananda iz škotske bolnice Ruchill u Glasgowu da provede dvostruko slijepi pokus koristeći se placebo kontrolom. Pokus je objavljen u znanstvenom časopisu Nature (Priroda).
Odabrani su zakleti pušači. Jednoj je grupi pušača dan ekstrakt svježe zobi, a drugoj placebo. Mjesec dana kasnije, oni koji su pojeli zob manje su osjećali potrebu za cigaretama. Pušili su trećinu manje u odnosu na broj cigareta koji su pušili prije ispitivanja te u odnosu na one pušače koji nisu dobili zob. Točnije, od trinaest pušača koji su pojeli zob, pet ih je potpuno prestalo pušiti, sedam ih je smanjilo pušenje 50%, a samo jedan je nastavio pušiti kao i prije. Nadalje, tako prigušena potreba za pušenjem trajala je još dva mjeseca nakon što su pušači prestali jesti zob! Kasnije su druga ispitivanja na miševima uspjela identificirati tvar za koju se misli da aktivno djeluje protiv pušenja.

AKO SE POKUŠAVATE ODVIKNUTI OD PUŠENJA
Namirnice koje mogu pomoći pri odvikavanju tako da povećavaju lužnatost tijela: špinat, lišće repe, grožđice, smokve, sušeni lima grah, radič, bademi.
Namirnice koje mogu u tome odmoći povećavajući kiselost tijela: alkohol, crveno meso, jetra, iznutrice, pšenične klice, suha leća, piletina, jaja, sirevi, kikiriki, engleski orah, šljive, suhe šljive, brusnice, kava.

Jedite špinat, ne meso

Visoko lužnate namirnice, kao što su špinat i blitva, mogu uvjetovati “recirkuliranje” nikotina i tako u tijelu podržavati visoku razinu ove tvari koja potiče ovisnost. Iz tog razloga takva hrana smanjuje potrebu za nikotinom, kaže dr. David Daughton, stručnjak za nikotin iz Medicinskog centra Sveučilišta Nebraska.Ostale namirnice koje povećavaju kiselost mokraće, primjerice meso, mogu “isprati” nikotin i time povećati potrebu za cigaretama. Zato prehrana bogata lužnatim namirnicama, a u kojoj su kisele namirnice slabije zastupljene, može pomoći prilikom postupnog smanjenja broja cigareta. Ukoliko se odreknete hladne puretine, vjerojatno se ništa neće promijeniti, kaže on.
Jedno ispitivanje dr. Daughtona je pokazalo da su pušači koji su dobili natrijev bikarbonat kako bi im se povećala lužnatost tijela, odvikavanje lakše podnijeli te su se nakon pet tjedana gotovo svi odviknuli od pušenja. Oni koji nisu dobili lužnatu tvar nastavili su pušiti.
Isto tako, dr. sc. Stanlev Schachter, profesor psihologije na Sveučilištu Columbia, je pokazao da ljudi s visokom kiselosti tijela puše više od onih s lužnatijom kemijom tijela. “U uvjetima kiselosti potreba za pušenjem se povećava otprilike 17% (što iznosi dnevno oko sedam cigareta više) kod pušača koji puše dvije kutije dnevno”, kaže on.

Ne miješajte kole s nikotinskom kaugumom

Ukoliko koristite nikotinsku kaugumu, kako bi obuzdali želju za cigaretom, kisele namirnice mogu ometati njezino djelovanje te vam se može dogoditi da popušite veći broj cigareta od uobičajenog kako bi dobili uobičajenu dozu nikotina. Ne jedite izrazito kisele namirnice i napitke barem petnaest minuta prije žvakanja kaugume. To se posebno odnosi na cole, kavu, voćne sokove i pivu, savjet je stručnjaka Nacionalnog instituta za zloupotrebu lijekova i droga. Oni su ustanovili da muškarci koji bi isprali usta kavom ili colom prije žvakanja kaugume, nisu apsorbirali gotovo ništa nikotina iz kaugume. Osnovna namjena kaugume, odvikavanje od nikotina pomoću malih nikotinskih doza, time je upropaštena; pušači su u tom slučaju prisiljeni pušiti više, kako bi dobili svoju uobičajenu nikotinsku dozu.

Tekst je preuzet iz knjige Jean Carper, Hrana čudesni lijek

Također, preporučujem i tretmane bioenergijomBioenergija pomaže kod smirivanja napetosti, nervoze i stresa koji često povećavaju želju za nikotinom.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku