Psorijaza

26. 10. 2012
Psorijaza

Postoje značajni podaci o tome da bi razne vrste ribljih ulja mogle odstraniti ili ublažiti simptome psorijaze, upalne kožne bolesti koju prati crvenkasta suha koža koja se ljušti, bolovi i svrbež. Britanski znanstvenici iz bolnice Royal Hallamshire u Sheffieldu ustanovili su da količina ribljeg ulja koja odgovara obroku od 140 grama masnije ribe dnevno, kao što je skuša, u roku od osam tjedana “značajno” olakšava simptome, posebice svrbež. Vršeći jedno drugo istraživanje, Vincent A. Ziboh, dermatolog s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, otkrio je da se u slučaju 60% članova jedne male grupe pacijenata pokazalo blago do umjereno poboljšanje – smanjeno crvenilo i svrbež – nakon što su osam tjedana uzimali kapsule ribljeg ulja. Druga istraživanja, međutim, nisu nakon uzimanja ribljeg ulja pokazala primjetno poboljšanje, ako je do njega uopće i došlo.
Pa ipak, budući da je psorijaza upalni poremećaj, a riblje ulje djeluje protuupalno, svakako ima smisla hraniti se s nešto većom količinom masnije ribe. Sićušne količine ulja vremenom mogu početi dobro djelovati. Najdjelotvorniji dio ribljeg ulja zove se eikoza-pentenoična kiselina (EPA), a naročito je puno ima u lososu i skuši.
Nadalje, kao što je slučaj sa svim upalama, pametno je smanjiti količinu masti životinjskog podrijetla i biljno ulje omega-6, kao npr. kukuruzno, suncokretovo ulje i ulje uljane repice te margarine i masnoće za tijesto koje se od njih rade.

Tekst je preuzet iz knjige Jean Carper, Hrana čudesni lijek

Osim gore navedenog, ljudima koji pate od problema s psoriazom preporučujem i tretmane bioenergijom koji mogu olakšati i u potpunosti ukloniti poremećaj.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku