Savjeti o prehrani koja će vam osigurati budnost i mozgu energiju

12. 12. 2012
Savjeti o prehrani koja će vam osigurati budnost i mozgu energiju

Neposredno prije ispita, govora koji morate održati, važnog poslovnog sastanka ili bilo kakvog zadatka koji zahtijeva mentalnu budnost, jedite onu hranu koja sadrži malo ugljikohidrata i masti, a puno bjelančevina, preporuča dr. sc. Judith Wurtman koja radi na MIT-u na istraživanjima vezanim uz prehranu. Evo nekih prijedloga koji su u potpunosti navedeni u njezinoj knjizi Managing Your Mind and Mood Through Food (Upravljanje vašim umom i raspoloženjem putem prehrane).

Doručak
Da: obrano mlijeko, nemasni jogurt, voće, tvrdo kuhano jaje, kava,
čaj, sok ili voće
Ne: slanina i jaja, haše s krumpirima, prepečeni kruh i žele, krafna,
palačinke, napolitanke

Ručak
Da: obična tunjevina, zelena salata (pripazite na začin), račići kuhani
na pari ili u vodi, tanjur voća, svježi kravlji sir s malo masti, 90-120 grama puretine, piletine, nemasne pečene govedine
Ne: špageti ili pizza, prženi krumpirići, sendvič s maslacem od
kikirikija i pekmezom, keksi, obična bezalkoholna pića (gazirana ili sa puno šećera)

Večera
Da: losos ili druga riba pečena na žaru, zeleno povrće, rajčice, bobice
Ne: pečena govedina, pečeni krumpir s kiselim vrhnjem, klip
kukuruza, pita

  • Da biste ostali budni, nemojte započeti obrok ugljikohidratima, poput kruha, prije no što počnete jesti bjelančevine, kao što je riba. Čineći tako, poništavate najveću moguću sposobnost bjelančevina da napuni vaš mozak energijom. Uvijek prvo jedite bjelančevine, a ugljikohidrare tek nakon što ste počeli probavljati bjelančevine, koje do mozga moraju stići prve. Redoslijed jela je važan.
  • Nemojte jesti ugljikohidrate na prazan želudac ili bez neke druge hrane koja sadrži bjelančevine. (Npr., žitne pahuljice bogate ugljikohidratima su u redu uz mlijeko koje je bogato bjelančevinama.) Jedući sam kruh, pecivo, tjesteninu, slane kekse na prazan želudac, postajete pospani i opušteni kao kad popijete alkoholno piće na prazan želudac, kaže dr. Wurtman.
  • Nemojte pojesti obilan obrok bogat mastima ako želite zadržati bistar um. Previše hrane izaziva pospanost i usporenost. Masti ostaju u probavnom traktu dulje produžavajući umor. Što je obrok masniji i teži, potrebno vam je dulje vrijeme da vratite mentalnu budnost i energiju.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku