Sindrom iritabilnog kolona i kako si pomoći

21. 04. 2024
Sindrom iritabilnog kolona i kako si pomoći

Što je sindrom iritabilnog kolona (crijeva)?

Hrana se kroz probavni sustav kreće ritmičkim kontrakcijama crijevnih mišića – procesom koji se zove peristaltika. Kod sindroma iritabilnog crijeva dolazi do spazma mišića, zbog čega njihove kontrakcije postaju neusklađene. Poremećaj može prouzročiti presporo ili prebrzo kretanje crijevnog sadržaja. Posljedica može biti bol u trbuhu, proljev ili konstipacija (začepljenost), grčevi u trbuhu koji se često smiruju nakon defekacije, sluz u stolici, plinovi u crijevima, napuhanost…

Koji su mu uzroci?

Tijekom godina istraživači su spominjali brojne čimbenike koji bi mogli prouzročiti taj sindrom, ali ni jedan nije pouzdano dokazan. Na popisu su čimbenika infekcija bakterijama, virusima ili parazitima, prekomjerna uporaba antibiotika, netolerancija (nepodnošenje) laktoze ili reakcija na namirnice poput pšenice ili brokule. Neki istraživači smatraju da osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva imaju izrazito osjetljive glatke mišiće, i to ne samo u probavnom sustavu nego u cijelom tijelu. Ostali smatraju da je poremećaj posljedica upale sluznice crijeva. Čimbenik koji u gotovo svim slučajevima pogoršava tegobe jest stres. Budući da se uzrok sindroma iritabilnog crijeva ne zna točno, liječnici postavljaju dijagnozu isključivanjem drugih bolesti sa sličnim simptomima poput divertikulitisa i drugih upalnih bolesti crijeva.

Kako dodaci prehrani mogu pomoći?

Prirodni dodaci učinkoviti su u kontroliranju mnogih tegoba sindroma iritabilnog crijeva. Sljedeći dodaci mogu se kombinirati jedni s drugima, kao i s konvencionalnim lijekovima.

Kapsule ulja paprene metvice trebaju biti obložene kako bi se omogućio prolazak kapsula kroz želudac i ulazak u crijevo u kojem se otpušta ulje – vrlo su učinkovite protiv spazma mišića koji uzrokuje bol u trbuhu, a ublažavaju i druge tegobe. U istraživanju koje je obuhvatilo 110 osoba kapsule su ublažile bol u trbuhu kod 79% osoba koje su ih uzimale. Nuspojave nisu zamijećene.

Buhačica, vrsta prehrambenog vlakna, olakšava teškoće mnogih ljudi koji imaju sindrom iritabilnog crijeva – ali ne svih. U većine osoba rješava problem konstipacije. Djeluje i protiv proljeva jer apsorbira vodu iz lumena crijeva i povećava volumen stolice (čini se da povećanje volumena stolice smanjuje i jačinu spazma mišića). Kad uzimate buhačicu, trebate piti što više vode. Ako vam buhačica pogoršava tegobe, nemojte je više uzimati.

Probiotici su kulture “prijateljskih” bakterija. One pomažu u probavi i sprečavaju prekomjeran rast štetnih bakterija.

FOS (frukto – oligosaharidi) – neprobavljivi ugljikohidrati koji su izvor hrane za prijateljske bakterije – katkad se dodaju dodacima probiotika, ali se mogu kupiti i odvojeno.

Ostale korisne biljke koje se mogu upotrebljavati za pripremu čajeva jesu bijeli sljez, glatki brijest i turičina zelen – potiču izlučivanje probavnih sokova. Dodaci aminokiseline glutamina mogu smiriti upalu tkiva.

PREPORUKE ZA UZIMANJE DODATAKA PREHRANI

Ulje paprene metvice

Doza: jedna ili dvije kapsule tri puta na dan između obroka. Savjet: kupite obložene kapsule s 0,2 ml ulja u svakoj kapsuli. Počnite s manjom dozom i povećavajte je prema potrebi.

Buhačica

Doza: jedna do tri žlice praška rastopljena u vodi ili soku na dan. Savjet: pijte osam čaša vode na dan.

Probiotici

Doza: dvije kapsule tri puta na dan na prazan želudac ili pojedite dva do tri bio jogurta tijekom dana. Savjet: uzimajte kulture Acidophilus ili Bifidus, ili njihovu mješavinu.

FOS

Doza: 2000 mg na dan. Savjet: uzimajte ih zajedno s probioticima – samostalno nisu učinkoviti u liječenju upalnih bolesti crijeva.

Moguće je da ste neke doze i unijeli ako već uzimate neke dodatke prehrani, pa pripazite na ukupni unos.

Što još možete činiti?

Jedite namirnice s više vlakana poput voća, povrća, žitarica i graha. Postupno uvodite te namirnice u prehranu kako biste spriječili napuhnutost i vjetrove. Velike količine takvih namirnica mogu smanjiti potrebu za uzimanjem buhačice.

Jedite češće manje obroke. Ograničite unos alkohola, kofeina i namirnica s mnogo masnoća.

Kontrolirajte stres. Mogu pomoći različite metode opuštanja.

Vježbajte najmanje 20 minuta na dan kako biste potaknuli rad crijeva i ublažili stres.

Uz liječničku pomoć pokušajte s eliminacijskom dijetom: prestanite jesti hranu za koju smatrate da uzrokuje tegobe i ponovno je počnite jesti za nekoliko tjedana kako biste vidjeli hoće li se tegobe ponoviti.

Izvor: Reader’s Digest, “Vodič kroz vitamine, minerale i dodatke prehrani”

Kod problema sa iritabilnim kolonom osobno preporučujem Nerva (hipnoterapija) i FODMAP (prehrana), oboje kreirano od strane sveučilišta Monash. Osim toga, ukoliko se radi o dijareji, savjetujem kuru Bulardija. Energoterapija, odnosno bioenergija se pokazala izuzetno učinkovita upravo zato što smanjuje razinu stresa koji je najčešće uz hranu okidač za pojavljivanje simptoma IBS-a (Irritable Bowel Syndrome – sindrom iritabilnog kolona).

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku