Terapija pregrijavanjem (hipertermija)

28. 04. 2013
Terapija pregrijavanjem (hipertermija)

»Dajte mi priliku da stvorim vrućicu i izliječit ću bilo koju bo­lest«, rekao je veliki liječnik Parmenides prije 2000 godina.

Vrućica je jedna od tjelesnih odbrambenih i ozdravljujućih sna­ga tijela. Visoka temperatura ubrzava metabolizam, spriječava rast navirućih virusa ili bakterija i doslovce sagorijeva toplinom nepri­jatelja. Vrućica je djelotvorna zaštitna i ozdravljujuća mjera nesamo protiv prehlade i »lakših« infekcija već i protiv takvih bolesti kao što su poliomijelitis i rak. U biološkim klinikama terapije pre­grijavanjem ili umjetno izazvane vrućice se koriste djelotvorno u liječenju akutnih infekcija, artritisa i reumatskih bolesti, bolesti kože, nesanice, bola u mišićima i raka, spomenimo samo neke. Di­vovi medicinske znanosti kao što su nobelovac dr A. Lwoff, dr Werner Zabel i dr Josef Issels preporučuju i sveobuhvatno koriste terapiju vrućicom. Nedavno je istraživački tim pod vodstvom dr Davida S. Muchlesa, sa Sveučilišta u Oxfordu izvijestio da prouča­vanje potvrđuje da su drevni kao i današnji liječnici znali čitavo vrijeme za blagotvorno djelovanje vrućice u borbi protiv mnogih bolesti, uključujući i rak.

Ima mnogo načina da se izazove vrućica. Neki liječnici koriste određene vakcine (poput BCG) ili lijekove da izazovu umjetnu vru­ćicu. Osobno više volim prirodniji pristup. Iako groznica izazvana BCGom ili lijekovima može imati dobar učinak »razbuđivanja« i sti­muliranja tjelesnog prirodnog defenzivnog i imunološkog mehaniz­ma tijelo je manje opterećeno ukoliko je vrućica uzrokovana pre-grijavajućom kupelji. KUPELJ SCHLENZ se u tu svrhu koristi sko­ro čitavo stoljeće.

Kupelj Schlenz

Evo kako se primjenjuje kurativna KUPELJ SCHLENZ. Kao prvo, pacijent ne smije jesti najmanje dva sata prije tretmana. Po mogućnosti mjehur i crijeva trebaju biti prazni. Kada mora biti što je moguće dublja i šira.

Pacijent mora biti sasvim pod podom, uključujući i glavu; samo njegov nos, oči i usta – i to što manje mogu ostati izvan vode. Po­čnite s niskom temperaturom od 36 °C ili temperaturom kože. Pu­stite da topla voda teče polako i stalno je »miješajte«. Kroz 15 do 20 minuta pustite da temperatura vode u kadi naraste do 38 – 39°C; kasnije do 40°C, ili čak malo i više, ovisno o reakciji pacijenta. Tretman traje oko 1 sat. Iako temperatura vode nije »previsoka«, kada je pacijent sasvim pod vodom toplina ne »bježi« iz tijela i nje­gova se toplina stalno penje da bi se izjednačila s temperaturom vode.

KUPKA – SCHLENZ se treba nadgledavati kada je primjenjuje­mo kod bolesne osobe. Puls ne smije prijeći 130 ili 140. Tempera­turu vode stalno treba kontrolirati termometrom. Ukoliko pacijent osjeti nelagodu, treba ga podignuti izvan vode u sjedeći položaj na neko vrijeme. Preporučljivo je da medicinska sestra masira paci­jenta oštrom četkom za vrijeme kupelji. To dovodi krv na površinu kože i oslobađa srce nepotrebnog pritiska.

Sauna

Sauna ili finska parna kupelj je još jedan odličan način da se okoristite terapijom pregrijavanja. Pored umjetno izazvane vrućice koju uvijek prati produžena parna kupelj, sauna na specifičan na­čin dovodi do obilnog terapeutskog znojenja.

Koža je naš najveći eliminativni organ – »treći bubreg«. Općeni­to se smatra da bi koža znojenjem trebala eliminirati 30 posto tje­lesnih otpadaka. Uslijed pomanjkanja fizičke aktivnosti i pretežno sjedećeg načina života, koža većine ljudi danas je kao eliminatorni organ degenerirala budući nije podvrgnuta znojenju. Da bi se ob­novilo zdravlje nužno je revitalizirati aktivnost kože. Redovna upo­treba saune ili parne kupelji jednom ili dvaput sedmično, pomoći će obnavljanju i revitaliziranju pročišćavajuće aktivnosti kože.

Terapeutska vrijednost saune pripisuje se slijedećim činjenica­ma:

• pregrijavanje stimulira i ubrzava metaboličke procese i spre­čava razvoj virusa i bakterija.

• svi vitalni organi i žlijezde potiču se na pojačanu aktivnost.

• odbrambene snage tijela se potpomažu i podupiru te ubrza­vaju ozdravljenje.

• obilnim znojenjem veoma se povećava eliminativna, detoksi-nirajuća i pročišćavajuća sposobnost kože.

Sauna po principu »učini sam«

Ukoliko nemate i ne možete lako do nje doći, možete prirediti »originalnu« saunu u svome stanu.

Prvo se okupajte u vodi vrućoj koliko možete izdržati. Tada se osušite i umotajte u debeli ručnik. Stavite plastičnu ili gumenu plahtu na krevet da ga zaštitite od znoja. Legnite na gumenu plah­tu, uzmite nekoliko boca s vrućom vodom i pokrijte se dobro zagri­janim električnim pokrivačem, ostavljajući samo pukotinu za disa­nje. Upotrijebite nekoliko debelih pokrivača. Ostanite u krevetu dok se obilno ne oznojite – pola sata ili više. Završite tuširanjem.

OPASKA: Iako je vrućica prirodni, konstruktivni simptom, a te­rapija vrućicom jedno od najefikasnijih sredstava u arsenalu biolo­ških oblika, moram naglasiti činjenicu da terapiju vrućicom mora uvijek nadgledavati stručnjak, ona se mora poduzimati uvijek po savjetu liječnika. Stanje srca pacijenta, njegova sposobnost znoje-nja i njegova opća vitalnost moraju se pregledati, a reakcije za vri­jeme terapije brižno nadzirati. Dužinu trajanja terapije pregrijava­njem kao i doziranje lijekova koji izazivaju vrućicu (ukoliko se ko­riste) treba odrediti liječnik.

Prethodno upozorenje odnosi se samo na bolesne. Naravno, za zdrave osobe nema opasnosti od saune ili drugih parnih ili toplih kupelji te čak i Schlenz kupelji ukoliko se temelje na zdravoj osno­vi kao preventivna, pročišćavajuća i djelotvorna mjera koju provo­de milijuni ljudi.

Izvor: Paavo O. Airola, “Kako biti zdrav”

Osim gore navedenih metoda, danas se u klinikama u Austriji, Njemačkoj i drugdje za hipertermiju koriste specijalni stolovi. Ta je metoda izuzetno uspješna, ali i relativno skupa. Takva klinika najbliže Hrvatskoj se nalazi u Beču.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.

Pratite me na Facebooku